Iesind de pe aceasta “linie” turistica pentru a putea sa mancam, descoperim ca orasul are si restaurante bune si alte locuri “neturistice” insa frumoase, astfel ca il face un loc bun de trait gandindu-ne la un oras in care am vrea sa locuim daca am fi in America.
Cascada Niagara este la granita internationala dintre Canada si statul New York din SUA, motiv ca cele doua localitati aflate de-o parte si de alta granitei sa se numeasca la fel: Niagara Falls (Ontario), Niagara Falls (New York).
Cascada Niagara e compusa din, de fapt, doua cascade: Horseshoe Falls (aflata in majoritate in Canada) – fiind si mult mai mare, respectiv American Falls, pe partea americana. Pentru a avea o vedere cat mai buna asupra intregii cascade ne-am hotarat sa trecem frontiera in Canada.
Cascada Niagara se alfa practic intre doua din Marile Lacuri nord americane (Erie si Ontario). Niagara Falls din Canada este un oras foarte turistic, plin de cazinouri, hoteluri si suveniruri la tot pasul, dar si invaluit in ceata creata de vaporii de apa veniti de la una din cele mai mari cascade din lume. Este ceva spectaculos sa vezi aceasta cascada, insa daca esti foarte aproape, din cauza acestori vapori, nu ai o masura a dimensiunii ei. Este ca si cum ai incerca sa masori din priviri un munte care se ridica chiar in fata ta. Cascada este practic situata pe raul Niagara pe care vazandu-l la cativa kilometri in aval imi pare cel mai involburat rau vazut vreodata, perfect pentru practicantii de rafting.
De multe ori cand merg intrun loc ca si acesta ma gandesc la profesorul meu de geografie din generala care era pasionat de materia pe care o preda. Si mie imi placea geografia si visam ca intro zi sa ajung sa vad toate locurile despre care invatam atunci sa le pronunt si sa le localizez pe harta.
Niagara era unul dintre ele...
Lacul Ontario s-a format in epoca de gheata prin topirea unui imens ghetar si este unul din cele 5 Mari Lacuri nord americane. Spatii amenajate, case langa lac si yahturi aflate in marea majoritate a curtilor caselor de langa lac, ne fac sa visam la acest loc ca un la loc de vacanta si nu doar la o zi petrecuta pe drumul Niagara- Boston.
Cu toate acestea drumul este foarte placut, plin de ferme (mere, capsuni sau alte fructe) si tiruri care vin sa “culeaga” recolta si sa o duca in supermarketuri – facandu-ne sa intelegem ca nu tot ce exista in SUA este nesanatos cand vine vorba de mancare...
Gasim pe unul dintre strazile care dau in Seway trail, si o remorca cu capsuni, fara o persoana care sa vanda, ci doar cu o pusculita (ca la noi la biserica) pentru bani. Ni se pare un lucru foarte frumos si care poate nu ar merge la noi din cauza neincrederii oamenilor. Capsunii sunt foarte deliciosi insa nu am putut lua decat o cutie, nefiind cineva care sa ne dea rest de la 20 USD pentru o a doua cutie...
Pe drumul spre Boston vedem si adevarata “la tara” in SUA: tractoare, utilaje si oamenii care fie nu cultiva deloc, fie cultiva in masa. Fiecare casa din America, decat sa aibe o mica gradina ca si la noi si sa cultive morcovi sau alte verdeturi, nu au decat o peluza in fata casei care trebuie tunsa. Ma gandesc cum ar fi ca unul dintre ei sa inceapa sa puna cartofi sau doua straturi de ceapa in fata casei. Probabil ar veni imediat un tir, ca sa ii stranga recolta sau si-ar scoate remorca in fata casei si ar vinde ceapa fara ca el sa stea acolo. Cu siguranta vecini l-ar considera ca e ciudat, si ar incepe sa il vorbeasca in sat ca nu are peluza :-)