sâmbătă, 14 august 2010

Boston si Cape Cod

Daca New York-ul este un oras care este impresionant prin tot ceea ce il face capitala neoficiala a lumii, Boston-ul este orasul european al SUA, in viziunea mea. Un oras care te face sa nu ii mai vezi pe americani ca avand o viziune limitata asupra lumii si sa iti arate de unde apar o parte din oamenii care conduc lumea, universitatile MIT (Massachusetts Institute of Technology) si Harvard fiind renumite in lume. De altfel, zona din Boston in care sa afla campusurile universitare ale celor doua universitati se numeste Cambridge, denumire preluata in onoarea universitatii cu acelasi nume din Anglia.
Boston este primul oras mare din SUA in care nu vedem zgarie nori: orasul vazut din turnul Prudencial Center (macar un zgarie-nori tot trebuia sa fie) pare un oras european frumos, cu poduri precum in Praga, cu zone rezidentiale care par sa fie asemanatoare cu cele din Paris.Este orasul care este impanzit de Freedom trail, o banda rosie de vopsea care marcheaza o ruta pedestra prin locurile istorice importante din Boston. Printre aceste locatii istorice se numara si casa lui Paul Reviere – un om simplu transformat, in cel mai pur american mod, in erou. Paul Reviere era un simplu argintar si este cel care a avertizat localnicii de venirea britanicilor in revolutia Americana din 1775.
Boston are multe din lucrurile la care te astepti de la un oras in care ai vrea sa te muti sau in care ai vrea sa traiesti: scoli bune, parcuri frumoase, echipele Red Sox (baseball) si Boston Celtics (baschet) facand din localnicii bostonieni niste oameni mandri de orasul in care traiesc si gata sa argumenteze la orice ora ca echipele lor sunt mai bune decat cele din New York sau Los Angeles.
Boston este un oras bogat, aceasta o arata casele din Beacon Hill care ajung sa fie vandute cu o reducere de 1 milion de dolari (doar reducerea), dar si podurile moderniste sau cladirile muzeelor sau universitatilor.Este si un oras in care foarte multi oameni fac sport, fie alergand in zona universitatii MIT, fie mergand cu bicicleta de-a lungul raului Charles sau facand canoe in acelasi rau.
Desi de cele mai multe ori nu imi place calatorind sa iau un tur cu ghid, unul dintre lucrurile pe care le pot recomanda in Boston este Duck tour – o calatorie de ora si jumatate cu o masina-amfibie folosita in timpul celui de-al doilea razboi mondial, mergand si prin zonele importante de pe Freedom Trail, afland multe din lucrurile pentru care ar fi trebuit sa stai in oras cateva zile ca sa le gasesti altfel – precum unde e sala unde s-a jucat finala NBA de anul acesta dintre Lakers si Boston Celtics. De asemenea turul include foarte multe informatii despre diverse lucruri din oras: istorie, sport, economie, infrastructura, politica si asa cum am mentionat, Duck tour merge si pe apa...
Boston are de asemenea, la o distanta rezonabila, plaja unde oamenii pot sa se retraga vara pentru a uita de acest oras frumos. Cape cod , plaja la care ma refer, are si o pista pentru biciclete ce se intinde pe distanta a 32 de mile, fiind o alternativa pentru cei carora nu le place sa stea intinsi la plaja intreaga zi.
Toate cele de mai sus si alte lucruri care ne-au ramas in minte fac din Boston un oras care se rivalizeze cu New York la titlul de cel mai frumos oras american, desi sunt foarte diferite cele doua orase.
Se spune ca este suficient sa privim cu atentie un lucru pentru ca el sa devina interesant. Boston mi s-a parut un oras interesant de la prima vedere...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu