luni, 19 aprilie 2010

Visand la un "ne-vulcan"

Ma uitam acum printre profilurile autorilor de bloguri care au la “Domenii de interes” cuvantul Vise si am gasit 67 de bloguri. Majoritatea “blogger-ilor” care aveau mentionata varsta, aceasta era de 15, 17, 18...maxim 21 de ani. Nu zic ca oamenii trecuti de 25 de ani nu mai viseaza...insa poate e “cumva” sa il mentioneze ca si domenii de interes...Suna poate prea “childish”...prea naiv
La “studiul de caz”, din cadrul unui training la care am participat in urma cu ceva timp - pe langa o analiza financiara si de strategie a unei companii pe care trebuia sa o “restructuram” in studiul nostru de caz - pentru a ne testa spontaneitatea, trainerii ne-au intrebat despre politica de recuperare/ solutionare in caz de dezastru. Ce am face pentru angajatii “nostri” in acel caz (exemplu: New Orleans). Atunci m-a facut sa ma gandesc doar “...Americanii astia. Doar ei ca si traineri, si ca “headquarter” pentru firma la care lucram atunci, s-ar fi putut gandi la asa ceva”. Auzi acolo “politica in caz de dezastru”...
O data cu eruptia vulcanului islandez, m-am gandit...de fapt care e politica in caz de dezastre: Premierul norvegian is conduce guvernul de pe IPad dintrun lounge din aeroportul din New York, Basescu zboara cu elicopterul pana la Oradea pentru a merge ulterior la inmormantarea presedintelui polonez cu masina, fetele de la Gyor vin cu autocarul 800 km pana la Valcea pentru a juca semifinala Champions Ligue, iar eu sunt blocat in Danemarca pentru weekend sau mai mult. Hmh...se vede clar ca niciunul din persoanele de mai sus nu aveau o “politica in caz de dezastre” care sa acopere toate nevoile. Nu ca am fi putut face ceva daca am fi avut-o, insa ne face sa vedem cat de neputinciosi suntem.
Situatia asta mi se pare luata dintrun film sau dintro carte de Jose Saramago...Blocat intrun oras caruia nu-i spui acasa...Ce am face daca chiar nu s-ar mai putea zbura timp de doi ani (atat cat a durat ultima eruptie a vulcanului islandez). Unii dintre noi, si-ar schimba jobul, altii poate chiar locul in care traiesc, altii ar calatorii si mai mult (poate chiar cu barca, cum sugereaza premierul nostru); altii si-ar petrece vacanta doar in Romania, nemaiputand pleca cu avionul si neavand autostrazi necesare inchirierii de masini; companiile aeriene ar da faliment si o parte din ele s-ar reprofila pe transport naval sau terestru...Pe altii nu i-ar afecta deloc...
M-am uitat in weekend cat mi-ar lua sa ajung cu trenul din Copenhaga in Bucuresti, o distanta care cu avionul o parcurg in 2 ore si ceva, cu trenul mi-ar lua 38 de ore, cu 8-9 schimbari de tren.
Cerul se insenineaza si norul negru dispare de deasupra orasului Copenhaga. Revenim la normal.
Am 28 de ani...si visez...

2 comentarii:

  1. 38 de ore nu este chiar asa de mult, imagineaza-ti cat ar fi durat sa strabati drumul acesta acum 1000 de ani. In mod cert 38 de ore ar fi parut tuturor foarte putin pentru strabaterea acestei distante. E adevarat ca 2 ore ar fi parut de neimaginat, un vis mult prea departe de vremea aceea.
    Daca calatorim in schimb cu gandul, de cele mai multe ori durata este insesizabila, calatorim fara sa consumam timp. Singurul inconvenient este ca nu reusim mereu sa simtim caldura soarelui, ploaia sau imbratisarea celui care ne asteapta la destinatie daca calatorim cu gandul.

    Continua sa visezi la tot ce iti doresti si simti nevoia sa vizezi, Florin. Nu cred ca exista vreo fiinta care sa uite sa viseze, sau sa care sa nu viseze deloc. Exista doar masuri diferite de ati trai si ati asuma visele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar Roxana acum 1000 de ani, 38 de ore era "aproape". Insa tehnologia si progresul ne-au facut sa visam la mai mult si...sa ne obisnuim cu mai mult. Astfel ca acum, sa faci 38 de ore din Copenhaga in Bucuresti nu mai e un vis...cel putin nu unul placut :-)
    Ai dreptate in ceea ce priveste ultima parte "Exista doar masuri diferite de a trai si a-ti asuma visele". Thanks :-)

    RăspundețiȘtergere